Az önjáró UVD fertőtlenítő robotot a világ számos pontján használják

“Kérem, hagyja el a helyiséget, zárja be az ajtót. majd indítsa el a fertőtlenítést.” – mondja a UVD Robots cég által készített önjáró fertőtlenítő robot, amely UV-C fénnyel gyorsan és hatékonyan pusztítja el a kórokozókat.
 
A robotot még a koronavírus előtt fejlesztették ki, de a járvány jelentősen megnövelte a keresletet a robot iránt, különösen Vuhanban, de Ázsiában és Európában is, legfőképpen Olaszországban.
 
Mivel az UV fertőtlenítés az emberekre is veszélyes lehet, így a helyiségen kívül kell megvárni, míg az UVD Robot – általában 8-15 perc alatt – elvégzi a munkát. Ez a fajta fertőtlenítés alkalmazható olyan járványoknál is, mint a mostani koronavírus. Alkalmazható bármilyen más típusú fertőző betegség elterjedésének csökkentésére, akár egy influenza szezonban is hozzájárulhat a megbetegedések számának csökkentéséhez, a betegség tovább terjedésének megelőzőséhez, ezáltal csökkentheti az egészségügyi kiadásokat és a betegszabadságok számát.
 
A legutóbbi Covid-19 globális pandémia rámutatott, hogy az emberiség mennyire sebezhető az ilyen vagy ehhez hasonló fertőző kórokozókkal szemben. A 21. század járványügyi kihívásai, az egyre nagyobb kiterjedésű fertőző járványok, mint a MERS, SARS, Ebola, Covid-19 rámutatnak a megelőző fertőtlenítés kiemelt fontosságára. Nagyobb közös terek, helyiségek megfelelően hatékony és hatásos napi szintű fertőtlenítésére nem igen volt eddig megfelelő eszköz.
 

Ezen igény felmerülése hozta létre a dán egészségügyi hatóságok és a dán UVD Robots ApS cég több éves közös fejlesztéseként megvalósult önjáró UVD Fertőtlenítő Robotot.

Az UVD Robot 2019 közepén vált elérhetővé először Dániában, azóta a világ több mint 40 országában forgalmazzák, és alkalmazzák a legkülönbözőbb területek fertőtlenítésére.
A világ számos kórházában, szállodákban, irodaépületekben, idősotthonokban, konferencia központokban, üzemcsarnokokban, reptereken és egyéb más épületekben növeli az egészségügyi biztonságot.
 
Néhány nemzetközi referencia a teljesség igénye nélkül, amelyek alátámasztják az UVD Robot hatásosságát és hatékonyságát:
 
Dánia: Odense University Hospital
Egyesült Arab Emirátusok: Al Qassimi Hospital
Egyesült Királyság: Castium Laboratory
Japan: Minami Tohoku Hospital
Kína: Wuhan Thunder God Hospital
Kína: Wuhan Xiehe Hospital
Kína: Xiangya Hospital of Central South UniversityNémetország: Hamburg Hospital
Kuvait: Port Authority
Olaszország: Policlinico Umberto I Roma
Qatar: Hamad Airport, Doha
 
Az UV-fényt évtizedek óta használják víz- és levegőtisztításban, valamint laboratóriumokban. Az önálló robotokkal való kombinálása azonban a legújabb és leghatékonyabb lépcsőfoka a fertőtlenítési felhasználásának.